Siirry sisältöön

Taide

Taide

Elämisen taidetta

Rykmentinpuistossa alueen yhdeksi vetovoimatekijäksi on tunnistettu taide. Tuusulassa taide on jo historiankin valossa ollut merkittävä identiteettitekijä ja onkin luontevaa jatkaa tätä perinnettä uudella Rykmentinpuiston alueella.

Valmistelutyö taiteen edistämiseksi Rykmentinpuistossa käynnistyi konkreettisesti vuonna 2015, kun Ympäristötaiteen säätiön tuella laadittiin yleissuunnitelma kokoelmateosten sijoittamisesta alueelle.

Kulttuuri

Kulttuurin kehto

Aivan Rykmentinpuiston läheisyydessä sijaitsee Suomen kulttuurikehto, Tuusulan Rantatie. Maakuntajärveksi valitun Tuusulanjärven rannoilla vaikuttaneella taiteilijayhteisöllä on ollut suuri merkitys Suomen kulttuurihistoriaan. Monet Suomen taiteen kultakauden mestarit asettuivat asumaan Tuusulanjärven itärannalle 1800–1900-lukujen vaihteessa.

Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisö syntyi kirjailija Juhani Ahon ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin myötä, kun he vuokrasivat vuonna 1897 Järvenpään kartanosta huvilan, jota nykyään kutsutaan Aholaksi. Juhani Ahon houkuttelemina alueelle muutti myös muita Suomen kultakauden taiteilijoita.

Vetovoimana taide

Rykmentinpuistossa alueen yhdeksi vetovoimatekijäksi on tunnistettu taide. Tuusulassa taide on jo historiankin valossa ollut merkittävä identiteettitekijä, ja tätä  perinnettä on nyt luontevaa jatkaa.

Auringonsilta

Pekka Jylhän ympäristötaideteos ”Auringonsilta” sijoittuu Rykmentinpuistotien sillan kupeeseen ja valaisee sillan toivottaen tervetulleeksi alueelle saapuvat. 9 metrisen auringonkukan valaisimet saavat energian aurinkopaneeleista. ”Kaiken minkä kukka on auringolta saanut se jakaa kitsastelematta meille.” kuvailee Jylhä.

Valoa hyödyntävä teos

Kevyen liikenteen väylän ensimmäiselle, Hyrylää lähimpänä sijaitsevalle kaupunkimaiselle osalle valittiin ruotsalainen taiteilija David Svensson yhdessä Our Architectural Officen kanssa. Ryhmä on ennestään tunnettu lukuisista valoa hyödyntävistä teoksista, joissa katsojan kokemus syntyy osana teoksen luomaa tilaa.

Luontohistoria mukaan taiteeseen

Toiselle osalle, jossa väylä sukeltaa metsäiselle vyöhykkeelle asuinkeskittymien välissä, valittiin Vesa-Pekka Rannikko, jonka omintakeinen tapa tulkita ympäröivää maailmaa ammentamalla alueen luontohistoriaa tuottaa uuden kokemuksen taiteen keinoin.

Kansainvälisesti tunnettuja installaatioita

Kolmannen osan taiteesta vastaa Berliinissä asuva ruotsalaissyntyinen Michael Johansson. Johansson on kansainvälisesti tunnustettu taiteilija ja hänen paikallista esineistöä hyödyntäviä installaatioitaan on Ruotsin ja Norjan lisäksi nähtävissä jopa Sydneyssä ja Mumbaissa.

Rykmentinpuiston taideohjelma

Rykmentinpuiston taideohjelma valmistui vuonna 2017. Taideohjelman kautta kerätyillä varoilla rahoitetaan alueen yhteisten alueiden tavallista korkeatasoisempi suunnittelu ja toteutus. Teokset ja teoskokonaisuudet ovat kaikkien asukkaiden ja alueella vierailevien tavoitettavissa. Ohjelman tärkeänä tavoitteena on alueen yleisen kiinnostavuuden lisääminen ja huomion kiinnittäminen alueen rikkaaseen kulttuuriperintöön. Teosten sijoittelu ja luonne kannustaa arkiliikuntaan, korostaa ympäristöä arvostavaa elämäntapaa sekä lisää yhteisöllisyyttä. Rykmentinpuiston taideohjelman laati Frei Zimmer Oy.

Tällä hetkellä taideohjelman mukaisia töitä on valmistumassa neljä, joista ensimmäisenä valmistuu Pekka Jylhän ”Auringonsilta”. Kolme seuraavaa kohdetta liittyy aiemmin järjestettyyn avoimeen taiteilijahakuun, jossa haettiin toteuttajia aluetta halkovan kevyen liikenteen väylän ympäristöön sijoittuvalle taiteelle. Valitut taiteilijat ovat David Svensson yhdessä Our Architectural Officen kanssa, Vesa-Pekka Rannikko ja Michael Johansson.

Lataa esite

Lisätietoja taideohjelmasta

Tuusulan kunta

Jouni Määttä

Asemakaava-arkkitehti

Asemakaavoitus ja muu maankäytön suunnittelu

040 314 2016

Minna Tuominen

Intendentti, Rykmentinpuiston taiteen ohjausryhmä, puheenjohtaja

+358 40 314 3459

Laura Lehtinen

Koordinaattori, Frei Zimmer Oy

+358 50 379 3555