Siirry sisältöön

2 marraskuun, 2021

Ylös, ulos ja taidelenkille – taidetta tarjolla 24/7

Tuusulassa on panostettu asuinympäristöön sijoitettuun taiteeseen viime vuosina. Suurimmat taidehankinnat löytyvät uudelta Rykmentinpuiston alueelta, jonne ehtii vielä ennen talven tuloa tutustumaan ulkoilulenkeillä. Taiteen äärelle pääsee myös kotisohvalta, uusien videoiden siivittämänä.

Taidelenkiltä löytyvät talon korkuinen auringonkukan muotoinen Auringonsilta -teos, joka kukkii kesät talvet, jättikokoiset sienien muotoiset teokset Observatorio ja Teknoluonto sekä kuusimetriset rakennussarja kaksoset, Some Assembly Required – Deja Vu. Kaikista näistä löytyy ripaus huumoria jo kokonsa puolesta, mutta teokset antavat siivet pohdiskelulle ihmisen ja luonnon suhteesta, mitä luonnossamme tapahtuu tänä päivänä ja kuinka se kestää jatkossa ihmisen toimia. Geometriaa ja säännönmukaisuuksia voi puolestaan tarkastella toteemimaisissa teräsveistoksissa, joissa Lars-Gunnar Nordström on päätynyt origamimaisiin sarjoihin jo 1960-luvulla.


Michael Johansson, Some Assembly Required – Deja Vu,  maalattu teräs 2020. Kuva ME Films

Taide on tuotu lähelle ihmisten koteja ja liikenneväyliä, elävöittämään sekä rakennettua maisemaa että kulkureittejä. Näistä kaikista saa lisätietoja nyt Tuusulan kunnan sivuilta www.tuusula.fi/julkinentaide, jonne on koottu tekijä- ja teostietoja sekä teosten sijaintipaikat.

Lisää taidetta tulossa

Ensi vuonna Rykmentinpuiston alueelle valmistuvat kahden taiteilijan teokset. Satu-Minna Suorajärven Pasuuna -teoksen osat ovat jo leikattu valmiiksi, jotka odottavat yhdistämistä ja viimeistelyjä, kunnes se sijoitetaan keskelle Tykkimiehenraittia. Veli-Pekka Rannikko aloittaa moniosaisen Kirjoverkkoperhosten valmistamisen tänä syksynä, ja parvi perhosia sijoitetaan Rykmentinpuiston ruokalan ja Puustellinmetsän väliselle alueelle, jolloin perhoset palaavat asuinsijoilleen taiteen muodossa. Perhoset sekä rakennussarjoista löytyvät esineet kertovat alueella eletystä elämästä, paikan historiasta.

Sohvaperunan taidepaussi – uudet videot tempaavat tarunomaiseen seikkailuun

Jos lenkkeily ei innosta, voi taiteeseen tutustua monella tapaa. Tuusulan museon Youtube -kanavalta www.youtube.com/tuusulanmuseo löytyvät taiteilijoiden haastattelut, joissa he paljastavat tausta-ajatukset töillensä sekä kertovat kuinka päätyivät taiteen tekemisen polulle. Vauhdikkaampaa ja villimpää lähestymistä tarjoavat uudet Rykmentinpuiston taidetta lähestyvät lyhytelokuvat. Rykmentinpuiston taideohjelma on tilannut tuotannot ME Filmsiltä.

Taiteeseen kuuluu aina ripaus mielikuvitusta, fantasiaa ja utopioita. Näitä puolia on korostettu videoissa, joissa seikkailevat niin Elias-karhu kuin taikasauva. Erinomaiset nuoret tanssijat ja näyttelijät seikkailevat taiteen lomassa, peräti päällä, joka kylläkin kostautuu taikayönä. Ympäristöön sijoitetun taiteen odotetaan myös kestävän kauan, huomisen lapsille.


Tuusula – The Unknown Nights -lyhytelokuva vie katsojat maagiseen seikkailuun Rykmentinpuiston taiteen maailmaan.


Unenomaisessa lyhytelokuvassa nuoret nykytanssijat liikkuvat Rykmentinpuistossa yön ja päivän sekä tarun ja todellisuuden välillä.


Dokumentaarinen lyhytelokuva julkisesta taiteesta Rykmentinpuistossa.

Kaikki videotuotannot Rykmentinpuiston taiteesta on koottu soittolistalle Tuusulan museon Youtube -kanavalle >>

Lisätietoja
Minna Tuominen, intendentti, Tuusulan taideohjelmien puheenjohtaja,
Tuusulan taidemuseo, p. 040 314 3459, minna.tuominen@tuusula.fi

Tähän liittyvät