Siirry sisältöön

15 helmikuun, 2019

Kolme taiteilijaa valittu toteuttamaan teoksia Tuusulan Rykmentinpuiston kevyenliikenteen väylän varrelle

Tuusula haki taiteilijoita avoimella haulla Rykmentinpuiston alueen läpi kulkevan kevyenliikenteen väylän ympäristöön sijoittuvan taiteen toteuttajiksi. Kevyenliikenteen väylä tulee yhdistämään Rykmentinpuiston Hyrylän keskustaan ja myöhemmin myös Keravan juna-asemalle.

Taiteen ohjausryhmä haastatteli viime joulukuussa 54 taiteilijan joukosta kuraattori Anne Meskanen-Barmanin esittämät 10 ehdokasta: Maija Kovari, Tuula Närhinen, David Svensson and Our Architectural Office, Jukka Lehtinen, Kaisu Koivisto, Vesa-Pekka Rannikko, Michael Johansson, Riikka Puronen, Taneli Rautiainen ja Tülay Schakir & Kai van der Puij. Taiteilijoita pyydettiin miettimään etukäteen, miten tahtoisivat lähestyä taiteen suunnittelua kevyenliikenteen väylällä ja esittelemään ideointiaan osana haastattelua.
Kaikkien haastateltujen idea olivat vaikuttavia ja taiteilijat vakuuttivat taiteen ohjausryhmän ammattitaidollaan. Tasokkaiden hakijoiden joukosta valinta ei ollut helppo.

Kevyen liikenteen väylän ensimmäiselle, Hyrylää lähimpänä sijaitsevalle kaupunkimaiselle osalle valittiin ruotsalainen taiteilija David Svensson yhdessä Our Architectural Officen kanssa. Ryhmä on ennestään tunnettu lukuisista valoa hyödyntävistä teoksista, joissa katsojan kokemus syntyy osana teoksen luomaa tilaa.

Toiselle osalle, jossa väylä sukeltaa metsäiselle vyöhykkeelle asuinkeskittymien välissä, valittiin Vesa-Pekka Rannikko, jonka omintakeinen tapa tulkita ympäröivää maailmaa ammentamalla alueen luontohistoriaa tuottaa uuden kokemuksen taiteen keinoin.

Kolmannen osan taiteesta vastaa Berliinissä asuva ruotsalaissyntyinen Michael Johansson. Johansson on kansainvälisesti tunnustettu taiteilija ja hänen paikallista esineistöä hyödyntäviä installaatioitaan on Ruotsin ja Norjan lisäksi nähtävissä jopa Sydneyssä ja Mumbaissa.

Taitelijoille järjestetään helmikuussa yhteinen kick-off -tilaisuus, jossa heillä on mahdollisuus tavata sekä toisensa, että alueen suunnittelijat. Tapaamisen tarkoitus on varmistaa, että kaikki taiteen suunnitelmat ovat alueen muuhun rakentamiseen ja toisiinsa yhteensopivia. Näin vältetään päällekkäistä suunnittelua ja ongelmia toteutusvaiheissa, joka koittaa eri osioilla hyvin eri aikoihin.

Taiteilijoilta tilataan luonnokset, joita taiteen ohjausryhmä kommentoi ennen töiden varsinaista tilausta. Hyväksyttyjen luonnosten perusteella varsinaiset teostilaukset tehdään kesällä 2019.

Lisätietoja taiteilijahausta ja Rykmentinpuiston taideohjelmasta antaa ohjausryhmän puheenjohtaja Minna Tuominen ja koordinaattori Laura Lehtinen. Katso valittujen taiteilijoiden esittelyt.

LISÄTIETOJA:

Minna Tuominen
Puheenjohtaja
Rykmentinpuiston taiteen ohjausryhmä
Tuusulan taidemuseo
+358 40 314 3459
minna.tuominen@tuusula.fi

Laura Lehtinen
Koordinaattori
Frei Zimmer Oy
+358 50 379 3555
Laura.lehtinen@freizimmer.fi

Tähän liittyvät