Siirry sisältöön

8 helmikuun, 2024

Rykmentinpuiston kampuksen taiteessa luontoyhteys vahvasti läsnä

Historialliseen Rykmentinpuistoon on rakenteilla kampus, jonne sijoittuu niin sisälle kuin ulos ajatuksia herätteleviä taideteoksia. Teoksissa on viitteitä antiikin ajasta ja vahva yhteys ympäröivään luontoon. Toiminnan on määrä käynnistyä kampuksella syyslukukauden 2025 käynnistyessä.  

Suunnitelmat Rykmentinpuiston kampuksen taiteesta ovat pitkällä. Päärakennuksen ja piha-alueen taideteokset on valittu, ja erillisen päiväkotirakennuksen valinnat ovat puolestaan käynnissä.

Ensinäkymän valmiissa Rykmentinpuiston kampuskokonaisuudessa taiteeseen saa Rykmentin puistotien varrelle rakentuvassa muurissa, jossa kuvanveistäjä Jaakko Himasen Kalotit-teos toivottaa tulijat tervetulleeksi. Teos on saanut inspiraationsa kampuksen keskustorille eli Piazzalle kattoon tulevasta keinotekoisesta kattoikkunasta sekä antiikin ajan kaupunkisuunnittelusta.

Luonnos Jaakko Himasen Kalotit-teoksesta
Kalotit-teoksessa muurin pintaan upotetaan kalotin eli patalakin muotoisia teräskappaleita, jotka maalataan eri metallinhohtovärein. Kohdevalot saavat peilipinnat hohtamaan kauniisti pimeän aikaan.  

Sisääntulijoita tervehtii puolestaan kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Jarno Vesalan Lampi-teos, joka leijuu keveänä sisääntuloaulan katossa. Teoksen pronssiset linnut edustavat eri lajeja, ja ne muodostavat helminauhamaisen noin neljä metriä pitkän jonon. Sisäänkäynnin kattoon kiinnitetään lintujen lisäksi peilipintainen ympyrä, joka korostaa sisääntulon korkeutta ja luo näkymän alla olevista linnuista ja katsojista. Teoksen innoituksena on toiminut antiikin Rooman lisäksi Rykmentinpuiston alueen luonto.

Jarno Vesalan ulkohavainnekuva Lampi-teoksesta
Lampi-teos on nähtävissä useasta suunnasta ulkona sekä sisätilojen eri kerrosten ikkunoista.

Kampuksen sisätiloissa taide nousee esiin, minne vain vilkaiseekin. Piazzan akustoseiniin sijoittuu kuvataiteilija Tamara Piilolan Puumaja-teos, joka muodostuu jättiläismännystä. Akustoseinien avulla tilojen äänimaailmasta voidaan luoda miellyttävä kokonaisuus. Puumaja-teoksen esittämä mänty kasvaa poikittaissuunnassa kertoen tarinaansa rinteessä kasvamisestaan ja kurkottamisestaan kohti aurinkoa. Aihe on luonnonläheinen, ja visuaalisesti teos muistuttaa tiloissa liikkujia ympäristön havainnoinnista.

Tamara Piilolan luonnos Puumaja-teoksesta
Puumaja-teoksessa parvekkeilla ja ikkunoissa näkyvät ihmiset muodostava osan teoksesta sijoittumalla sen oksistoon.

Ryhmätiloissa seikkaillaan luonnossa

Esi- ja perusopetuksen tiloihin tulee eri taiteilijoiden toteuttamia kuvatapetteja ja akustoseiniä. Myös taiteilijoiden kädenjälki löytää tiensä lattioihin.

Kampuksen pienempien käyttäjien eli esiopetuksen ja 1.–4. luokan oppilaiden tiloissa kuvittaja Miila Westinin kuvat herättävät katsojissa sydämen läikähdyksiä. Hellyttävät kuvat johdattavat satujen ja luonnon maailmaan.

Miila Westinin luonnoksia
Miila Westinin luonnoksia Rykmentinpuiston kampukselle.

5.–6. luokkien tuleviin tiloihin sijoittuvat valokuvataiteilija Sanni Sepon vahvasti luontoaiheiset kuvat tuovat esiin suomalaisen metsän mystistä tunnelmaa.

Sanni Sepon Uni-kuva
Sanni Sepon kuvissa metsä henkii eri vuodenaikojen tunnelmaa. 

Yläkoulun ryhmien tiloissa valokuvataiteilija Terhi Asumaniemi herättelee oppilaita metsän asukkaiden ja luonnon yhteyden merkeissä. Kuvissa heittäydytään leikkiin luonnon kanssa niin lintujen, hyönteisten kuin metsän valtiaidenkin kanssa.

Terhi Asumaniemen Vedenhaltija-kuva
Terhi Asumaniemen Vedenhaltija-kuvassa on pohdittavaa sanomaa. 

Rakentaminen edennyt suunnitelmien mukaan

Rykmentinpuiston kampuksen työmaalla on edetty rungon pystyttämisen lisäksi jo sisätöiden äärelle. Viimeiset maanrakennustyöt valmistuvat näillä hetkillä. Elinkaarihankkeena toteutettava rakentaminen etenee loppukeväällä käynnistyviä pihatöitä ja ensi vuonna tehtäviä viimeistelytöitä kohti hyvässä yhteistyössä. Toiminnan on määrä käynnistyä kampuksella elokuussa 2025.

Rykmentinpuiston kampuksessa yhdistyvät oppiminen, kulttuuri ja liikkumisen ilo. Kampukseen rakennetaan tilat yhteensä noin 1 000 ala- ja yläkoulun oppilaalle, mukaan lukien reilut 40 esikoululaista ja 150 erityisoppilasta. Kampus kokoaa yhteen alueen eri koulujen oppilaita koulutaipaleelle. Samaan aikaan koulun kanssa toimintansa käynnistää päiväkoti, joka tarjoaa 168 päiväkotipaikkaa.

Lue lisää Rykmentinpuiston kampuksesta.

Lisätiedot taiteesta:
Intendentti Minna Tuominen, 040 314 3459, minna.tuominen@tuusula.fi

Lisätiedot rakentamisesta:
Projektipäällikkö Jyri Olkkonen, 040 314 3555, jyri.olkkonen@tuusula.fi

Lisätiedot kampuksen tulevasta toiminnasta:
Sivistysjohtaja Tiina Simons, 040 314 3403, tiina.simons@tuusula.fi

Tähän liittyvät