Siirry sisältöön

2 kesäkuun, 2020

Auringonsilta-taideteos valmistuu Rykmentinpuistoon

Taideohjelman mukainen kuvanveistäjä Pekka Jylhältä tilattu Auringonsilta taideteos valmistuu Rykmentin puistotien sillan kupeeseen kesäkuun alussa. Teoksen installointi ja julkistamistilaisuus kuvataan ja toistetaan internetin suoratoistopalvelussa.

Auringonsilta-ympäristötaideteos Rykmentinpuiston maamerkiksi

Pekka Jylhän Auringonsilta-taideteos on monumentaalinen, noin yhdeksänmetrinen auringonkukan muotoinen teos, täydessä kukassaan. Kukan keskiötä merkkaa 24 valaisinta. Huolimatta auringonkukan valtaisasta koosta, sen muodot muistuttavat kasvin tunnistettavaa ulkomuotoa. Tuhansia kiloja painava teräs on taittunut läpikuultavaan ilmaisuun, joka on tyypillistä Jylhän taiteessa. Kukan muodot on leikattu laserilla, hitsattu kasaan ja maalattu kasvin värien, keltaisen ja vihreän, mukaisesti. Teos antaa paikalle uuden ilmeen, josta muodostuu maamerkki ohikulkijoille ja asukkaille päivittäisessä käytössään.

Teos tuodaan kokkolalaiselta hitsaamolta ja asennetaan paikalleen Tuusulassa viikolla 23. Teoksen asennustyö kuvataan ja sitä voi katsoa jälkikäteen internetistä Tuusulan Museon YouTube-kanavalta, Rykmentinpuiston internetsivuilta ja Tuusulan kunnan Facebook-sivuilta.

Kulttuurikunnan taideohjelman mukaisesti taidetta tuodaan asumisen yhteyteen, osaksi jokapäiväistä elämää, hämmästyttämään ja ilostuttamaan alueen käyttäjiä ja lisäämään elinympäristön hyvinvointia.

Visuaalisesti hallitseva Jylhän veistos toteutetaan ensimmäisenä osana koko Rykmentinpuiston alueen kattavaa taideohjelmaa. Teoksen kokonaiskustannukset ovat noin 170 000 euroa, joka rahoitetaan Rykmentinpuiston taideohjelman mukaisesti taiderahastosta. Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt 30 000 euron avustuksen teoksen suunnittelun ensivaiheessa.

Taiteilijaprofessori Pekka Jylhä on suomalaisen julkisen kuvanveiston kärkihahmo. Hänen tunnetuin julkisen taiteen teos on Urho Kekkosen muistomerkki Helsingissä (2000). Jylhä tunnetaan monipuolisena eri materiaalien käyttäjänä teoksissaan, näyttelyteoksissa on muun muassa nähty täytettyjä eläimiä, peilejä ja valoa. Hänen teoksissaan on helposti tunnistettavia elementtejä, mutta ne voivat kommentoida hankaliakin asioita, kuten ympäristön tilaa. Usein niissä löytyy myös ripaus huumoria, kuten Tuusulan auringonkukasta – pysäyttävä koko ja käyttötarkoitus valtavana energian lähteenä saa varmasti huomiota.

Teoksen julkistamistilaisuus

Taiteilija Pekka Jylhän taideteoksen Auringonsilta julkistamistilaisuus järjestetään torstaina 11.6.2020, alkaen kello 15.00, Rykmentin puistotiellä. Tilaisuuden kesto on noin tunti. Koronavirustilanteen vuoksi julkistaminen järjestetään kutsuvierastilaisuutena. Tilaisuudessa noudatetaan 50 henkilön rajoitusta turvaetäisyyksillä. Julkistamistilaisuus kuvataan, nauhoitetaan ja toistetaan internetin suoratoistopalvelussa.

Seuraa julkistamistilaisuutta verkossa ja tutustu teoksen asennusvaiheisiin

Seuraa teoksen julkistamistilaisuutta 11.6. alkaen klo 15.00 suorana lähetyksenä seuraavilla kanavilla:
Tuusulan Museon YouTube-kanava
Tuusulan kunnan Facebook-sivut

Voit tutustua teoksen asennusvaiheisiin julkistamistilaisuuden jälkeen verkossa seuraavilla kanavilla:
Tuusulan Museon YouTube-kanava
Rykmentinpuiston internetsivut
Tuusulan kunnan Facebook-sivut

 

Lisätiedot:
Tuusulan taidemuseon intendentti, Rykmentinpuiston taideohjelman puheenjohtaja Minna Tuominen
p. 040 314 3459
minna.tuominen@tuusula.fi

Tähän liittyvät