Siirry sisältöön

10 joulukuun, 2020

Prosenttitaide luo alueidentiteettiä Rykmentinpuistolle

Enemmistö suomalaisista haluaa taidetta arkeensa eli asuinalueelleen, työpaikalleen ja kouluunsa. Julkiset taideteokset lisäävät alueen viihtyvyyttä, toimivat vetovoimatekijöinä ja niistä muodostuu nopeasti kaikille yhteisiä maamerkkejä. Kulttuurikuntana tunnetussa Tuusulassa taidetta on ryhdytty tuomaan asumisen yhteyteen, osaksi jokapäiväistä elämää, hämmästyttämään ja ilostuttamaan alueen käyttäjiä ja lisäämään elinympäristön hyvinvointia. Toteutuksen avuksi Tuusulassa on otettu prosenttiperiaate.

Rykmentinpuiston asuinalueelle on laadittu Tuusulan kunnan hallinnoima taideohjelma, jonka kautta kerätyillä varoilla alueelle sijoitetaan taidetta korkeatasoisen rakentamisen yhteydessä. Taiderahaa rahastoon maksavat sekä tuottajamuotoiset rakennuttajat että Tuusulan kunta.

Kotikadun taidenäyttely on aina avoinna

”Julkisiin paikkoihin sijoitettava taide on jokaisen saavutettavissa ilman pääsymaksuja ja aukioloaikoja”, sanoo taiteen ohjausryhmässä Rykmentinpuiston aluerakentamishanketta edustava asemakaava-arkkitehti Jouni Määttä.

”Rykmentinpuiston alueelle rakennuttavat yritykset ovat olleet tyytyväisiä siihen, että taideohjelmaa ja -hankintoja tekemässä on kunnan organisaatio. Rakennusliikkeet voivat näin keskittyä omaan ydinosaamiseensa”, kertoo Määttä.

Rykmentinpuiston taiteen ohjausryhmä laatii ja ohjaa toteutustavat ja käytännöt taiteen hankinnoista taideohjelman mukaisesti. Luottamushenkilöistä ja viranhaltioista koostuva ohjausryhmä päättää taiteilijavalinnoista ja niiden kriteereistä, hankkeiden määrärahojen käytöstä, aikatauluista sekä toimii sopimuskumppanina taiteilijoiden kanssa.

Taidehankkeet ja tapahtumat ovat ainutlaatuisia paikkakuntaansa sidottua kulttuuritoimintaa, mikä luo alueelle omaa vahvaa identiteettiä. Rykmentinpuiston taideohjelmaan sisältyy pysyvien ympäristötaideteosten lisäksi alueella järjestettäviä kulttuuritapahtumia ja -elämyksiä.

Auringonsillalta Déjà Vu’hun

Tuusulan keskustan Hyrylän kupeeseen kasvavalla Rykmentinpuiston uudella asuinalueella prosenttitaiteena toteutetut teokset sijoittuvat vuoden 2020 asuntomessualueelle puistoon, ja messutapahtuman jälkeen katujen ja pyörätien varrelle sekä aukioille.

Rykmentinpuiston ensimmäinen taiderahastosta rahoitettu teos on taiteilijaprofessori Pekka Jylhän kahdeksanmetrinen auringonkukan muotoinen teräsveistos Auringonsilta, joka sijoittuu Rykmentin puistotien sillan kupeeseen ja valaisee sillan toivottaen alueelle saapuvat tervetulleeksi. Auringonkukkaa muistuttava 8 metriä korkea teräsveistos. Taiteilija Pekka Jylhän teos.Siitä on muodostumassa Rykmentinpuiston maamerkki.

Elokuussa käynnissä olevien Asuntomessujen puistoalueelle on sijoitettu Rykmentinpuiston varuskuntaperinteen innoittama Michael Johanssonin kaksiosainen teos Some Assembly Required – Déjà Vu.

Teräksinen maalattu taideteos, joka on sijoitettu puistoon.. Taitelija Michael Johansson.

Rykmentinpuiston taideohjelma tuo taidetta esiin myös varastojen kätköistä: asuntomessualueen puistoon on sijoitettu Kaisu Koiviston kiehtovia teräslangasta muotoiltuja sienimäisiä teoksia ja  Lars-Gunnar Nordströmin teräsveistoksia Tuusulan museon kokoelmista.

Teräslangasta taivutettu sienimäinen taideteos, joka on sijoitettu puistoon.

Puistoon on sijoitettu ympäristötaideteoksia. Observatorio (2008), Kaisu Koivisto. Kuva: Kari Kohvakka.

Teräsveistoksia, jotka on sijoitettu puistoon.

Lars-Gunnar Nordströmin teräsveistoksia Tuusulan museon kokoelmista. Kuva Kari Kohvakka.

Sähkömuuntamo, joka on päällystetty taideteoksella.

Myös arkiset sähkömuuntamot ovat saanet taidetta ylleen. Tuusula järjesti yhdessä Carunan kanssa taidemuuntamoista tuusulalaisille taidekoululaisille kutsukilpailun, jonka kolme voittajateosta pääsivät asuntomessualueen muuntamoiden kylkiin. Lines, Grete Slik. Kuva Kari Kohvakka.

Tähän liittyvät