Siirry sisältöön

27 maaliskuun, 2019

Etsintäkuulutus: haemme helmeä Tuusulasta Asuntomessujen oheiskohteeksi kesäksi 2020

Asuntomessuilla on perinteisesti yhdestä kolmeen nk. oheis- tai etäkohdetta, jotka ovat Asuntomessujen aikana maksutta avoinna yleisölle. Julkisen haun oheiskohteeksi Asuntomessuille Tuusulaan 2020 järjestävät Tuusulan kunta ja Osuuskunta Suomen Asuntomessut.

Asuntomessujen oheiskohteen status tuo kohteelle valtakunnallista näkyvyyttä Suomen Asuntomessujen markkinoinnin ja viestinnän kautta sekä painetussa messuluettelossa.

Millaista kohdetta haemme?
Haluamme oheiskohteissa esitellä asuntomessuvieraille parasta Tuusulaa. Oheiskohteesta huokuu, että Tuusula on houkutteleva asuinpaikkana ja/tai matkailukohteena. Oheiskohde voi liittyä asumiseen ja rakentamiseen esimerkiksi pihan tai luontoympäristön osalta. Sillä voi olla rakennushistoriallista tai arkkitehtonista arvoa tai sen voi olla rakennusperintökohde. Se voi rakennuksen sijaan olla myös paikka, tila tai yhteisen nimittäjän omaava alue.
Oheiskohteen tulee ilmentää ainakin yhtä Tuusulan brändin osa-alueista Luonto & elinympäristö, Taide & kulttuuri ennen ja nyt tai Ihmisiä & elämää Tuusulassa. Oheiskohdestatus on myös oiva mahdollisuus paikallisesti tärkeälle kohteelle tunnettuuden kasvattamiseen, tai se voi olla jo vakiintunut kohde. Oheiskohde voi esitellä myös korjausrakentamista.
Oheiskohteen tulee Tuusulassa esitellä sisältöä, jota ei asuntomessualueella ole. Tuusulassa oheiskohteita voi olla enintään kolme, joista yhden on sijaittava Tuusulan keskustassa (Hyrylä) tai sen läheisyydessä. Oheiskohde-ehdokkaalle on eduksi, että se on helposti messuvieraan saavutettavissa (sijainti esimerkiksi messubussin, muun säännöllisen liikenteen reitillä tai muutoin helposti saavutettavissa).

Mitä oheiskohteena oleminen vaatii?
Oheiskohteen tulee olla maksutta avoinna päivittäin Asuntomessujen ajan klo 10–18. Oheiskohteen vastuulla ovat muun muassa kohteen esittely ja esittelijöiden hankinta, rakennusten, huoneistojen, piha-alueen sisäpuolinen reititys, suojaus ja siivous sekä kohteen vakuuttaminen. Lisäksi alueella on oltava riittävästi pysäköintitilaa. Oheiskohde-ehdokkaalle on eduksi, mikäli kohde sijaitsee messubussin tai muun säännöllisen linja-autoliikenteen reitillä. Asuminen kohteessa ei ole sallittua oheiskohteena olemisen aikana.

Kuka voi hakea oheiskohteeksi?
Oheiskohteen hakijana voi olla yritys tai yhteisö, jolla on edellytykset suoriutua oheiskohteen velvoitteista.

Hakuaika ja miten hakea oheiskohteeksi?
Hakuaika oheiskohteeksi on 8.4.–31.5.2019.
Vapaamuotoiset hakemukset (enintään A4, video tmv.) toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen rykmentinpuisto(at)tuusula.fi . Viestin otsikkokenttään tulee kirjoittaa ”Oheiskohde-haku Asuntomessut 2020, [Ehdotetun kohteen nimi]”. Jo aiemmin kiinnostuksensa oheikohteeksi esittäneiden tulee myös jättää vapaamuotoinen hakemuksensa hakuajan puitteissa.
Päätös valinnasta tehdään Tuusulan kunnan ja Suomen Asuntomessujen yhteisessä Asuntomessutoimikunnassa syksyllä 2019.

Valintaperusteet

Asuntomessujen oheiskohteeksi Tuusulassa valitaan kohde, joka kuvastaa yhtä tai useampaa Tuusulan brändin osa-alueista:

  1. Luonto & elinympäristö

Tuusula_Asumisen_taidetta

Tässä osa-alueessa arvotetaan, millaisia elementtejä oheiskohteessa on Rakentamisen taiteesta. Sitä pisteytetään esimerkiksi arkkitehtuurin laadun, arkkitehtonisen arvon, omaa aikaansa osuvasti kuvaavan muotokielen mukaan tai se on korjattu laadukkaasti alkuperäistä kunnioittaen.

Tähän osa-alueeseen kuuluu myös Asumisen taide, joka voi olla esimerkiksi yhteisöllistä asumista, monimuotoista rakentamista ja uudenlaista asumisen typologiaa.

Luontoon ja elinympäristöön sisältyy myös Luonnon taide, joka mahdollistaa vaikkapa luontokohteen ehdokkuuden oheiskohteeksi. Toisaalta arvotetaan pihaa, puutarhaa, hienoa näkymää tai sitä miten rakennus istuu maisemaan.

2. Taide & kulttuuri ennen ja nyt

Tuusula_Kulttuurin_nalkaan

Tämän osa-alueen ytimessä ovat oheiskohde-ehdokkaan kulttuuriset ja paikallishistorialliset arvot. Pisteitä saa esimerkiksi, jos ehdokas on taiteilijakoti tai rakennuksessa on tila taiteelle ja sen tekemiselle. Tekeminen voi olla myös käsityöläisyyttä. Kohde tarjoaa jotain aivan erityistä Kulttuurin nälkään ja elämän janoon.

3. Ihmisiä & elämää Tuusulassa

Tuusula_Tekemisen_taidetta

Tässä osa-alueessa annetaan arvoa Tekemisen taiteelle ja arjen taiteelle – tulevaisuudelle ja paikalliselle yrittäjyydelle tai toiminnalle oheiskohteessa. Pisteitä tässä kategoriassa saa myös, jos ehdokas liittyy Tuusulan vanhoihin asuntomessualueisiin, tai että asukkaat tai vierailijat voivat viettää kohteessa aktiivista arkea tai kohteessa on tarjolla jotain erityistä tekemistä.

Lisäksi valintaperusteena on 4) tunnettuus, joko siten että kohde on paikallisesti merkittävä, mutta vain harvalle Tuusulan ulkopuolella tuttu ja kohteen tunnettuutta halutaan kasvattaa joko matkailun tai asumisen näkökulmasta TAI kohde on jo laajalti tunnettu ja vakiintunut.

Avoin infotilaisuus oheiskohteeksi haluaville järjestetään Tuusulan kunnantalon (Hyryläntie 16) valtuustosalissa keskiviikkona 3.4.2019 klo 15-16. Tilaisuus on avoin yleisölle.

Infotilaisuuden esitysmateriaalit (PDF):

oheiskohdetilaisuus_Tuusula_34_oheiskohteen_edellytykset_Heikki_Vuorenpaa

Tuusula_oheiskohdehaku_valintaperusteet_RiikkaUusikulku_03042019

Lisätietoja:

Heikki Vuorenpää, operatiivinen johtaja Osuuskunta Suomen Asuntomessut, p. 050 531 6776, heikki.vuorenpaa(at)asuntomessut.fi
Riikka Uusikulku, projektipäällikkö Asuntomessut Tuusulassa 2020, p. 040 314 3040, riikka.uusikulku(at)tuusula.fi

Tähän liittyvät