Siirry sisältöön

16 toukokuun, 2017

Leikki-ja liikunta-alueen ideakilpailun työt arvioitavana

Helmikuussa julkaistuun, vuoden 2020 asuntomessualueen yhteyteen valmistuvaan leikki-ja liikunta-alueen ideakilpailuun saapui määräajassa kolme kilpailuehdot täyttävää työtä. Palkintoraati, joka koostui kilpailua järjestävien Tuusulan kunnan, Suomen Asuntomessujen ja Rambollin henkilöistä on tarkastanut ja arvioinut työt. Tulokset julkistetaan Tuusulan kunnantalolla 14.6. klo 17 järjestettävässä yleisötilaisuudessa.

Tätä ennen jokainen voi osallistua arviointiin Rykmentinpuiston facebook-sivuilla, missä lukijoita pyydetään arvioimaan kilpailutöiden yleissuunnitelmia. Kilpailun tavoitteena oli :

  • Luoda laadukas virkistysalue tulevien Rykmentinpuiston asukkaiden käyttöön
  • Ideoida puistolle identiteetti käyttäen hyödyksi Rykmentinpuiston alueen rikasta historiaa
  • Kustannustehokas rakentaminen
  • Uusien innovatiivisten ratkaisujen esittäminen
  • Esteettömyys
  • Eri käyttäjäryhmien osallistaminen lopullisen puiston suunnitteluun

Kilpailutyöt ovat seuraavat:

Leikkiä Ikä Kaikki

LeikkiäIkäKaikki

Tarkoituksena on ollut luoda aktiviteettikeidas puiden siimeksessä. Kasvillisuus sulkee leikkipaikan ja aktiviteettipuiston omaan maailmaansa. Ne sulautuvat yhteen ja luovat leikin ja liikunnan keitaan. Näin syntyy luonteva paikka, jossa kaikille ikäluokille löytyy tekemistä yksin tai yhdessä. Suunnitelman runko koostuu kolmesta alueesta: leikkipaikasta, leikkivän liikunnan alueesta ja ulkokuntosalista. Leikkivä liikunta on yhdistävä linkki leikkipaikan ja ulkokuntosalin välillä; siellä, nimensä veroisesti, yhdistyvät leikki ja liikunta kaikenikäisille. Mahdollisuuksia ovat esimerkiksi kiipeily, tasapainoilu ja trampoliinilla pomppiminen. Kaikki kolme aluetta muodostavat yhdessä jatkumon, joka johdattelee niin lapsen kuin aikuisenkin testaamaan kykyjään.

Lataa kilpailutyö Leikkiä Ikä Kaikki

Luontolaakso

Luontolaakso

Luontolaakso sai muotonsa linnusta, jonka pohjalta muodostui myös alueen identiteetti. Luonto ja eläimet ovat vahvasti esillä. Identiteettiä voidaan vahvistaa esimerkiksi aitaan kiinnitettävillä eläinkuvioilla, kuitenkin tekemällä sen Suomessa oleilevista eläimistä. Kuin huomaamatta leikkiessä eläintietous kasvaa.

Suunnittelussa yksi tärkeimpiä pohdintoja oli, miten saada lapset nauttimaan taas ulkoilmasta elektroniikan sijaan? Nykyaikaiset liikuntavälineet, luonnonläheisyys ja vapaus luovuuden käyttöön nousevat vahvasti esiin luontolaaksossa. Välineissä korostuu motoriikan sekä kehon hallinnallinen puoli. Puistossa on myös mahdollisuus istuskella, nauttia luonnon äänistä tai seurustella ohikulkevien kanssa, kesät talvet.

Lataa kilpailutyö Luontolaakso

VIRE

VIRE

Suunnitelman lähtökohtana oli luoda houkutteleva alue, joka täydentää Rykmentinpuistoa kokonaisuutena ja lisää asukkaiden hyvinvointia. Erityistä huomiota kiinnitettiin ekologisuuteen ja Rykmentinpuiston alueelle sopiviin materiaalivalintoihin, kustannustehokkuutta unohtamatta. Ympärivuotinen käyttö otettiin huomioon valaistuksen, kasvillisuuden ja toimintojen suunnittelussa. Suunnittelua ohjasi myös Rykmentinpuiston  suunnittelua koskevat pehmoGIS-kyselyt.

Virkeän ja reippaan alueen nimeksi syntyi luonnollisesti Vire. Vire voidaan jakaa teemoiltaan viiteen eri aluetyyppiin, jotka ovat ”Ah” -Plaza, Metsäleikki, Pelikenttä, Taitotanner ja Kukkiva kulma.

Lataa kilpailutyö VIRE

 

Lisätietoja:

Asuntomessujen projektipäällikkö Kirsi Joensuu, puh: 040 8400 642

Asemakaava-arkkitehti Jouni Määttä, puh: 040 314 2016

Infran projektipäällikkö Helena Sundström, puh: 040 314 3559

Tähän liittyvät