Siirry sisältöön

23 helmikuun, 2018

Aurinkoaidan pilotti valmiina toteutukseen – ensimmäinen aitaelementti jo valmistunut

Idea Aurinkoaidasta syntyi Aalto-yliopiston kanssa järjestetyn kansainvälisen opiskelijakurssin tuloksena syksyllä 2015. Kansainvälisen opiskelijatyön tuotoksessa yhdistyvät kehittynyt aurinkopaneelitekniikka sekä melun- ja hiukkastentorjunta. Opiskelijatyön ideaa on jatkojalostettu, esitelty eri tahoille sekä suunniteltu pidemmälle Tuusulan kunnan ja toteuttajaksi valitun konsortion toimesta. Nyt ensimmäinen aitaelementti on saatu valmiiksi yhdessä toteuttajaksi valitun, Finnwind Oy:n ja Sepa Oy:n muodostaman konsortion kanssa.

– On todella hieno nähdä, miten pitkäjänteinen ja ennakkoluuloton yhteistyömme korkeakoulujen kanssa alkaa tuottaa konkreettisia hankkeita. Aurinkoaidan pilotti herättää varmasti positiivista kiinnostusta julkisuudessa ja siten lisää koko Rykmentinpuiston asuinalueen vetovoimaa, ohjelmapäällikkö Tuomo Sipilä summaa.

 

Ensimmäinen aitaelementti on valmistunut.

Ensimmäinen aitaelementti on valmistunut.

 

 

Aurinkoaidan tuottamaa sähköä tullaan hyödyntämään ensivaiheessa tulevan asuntomessualueen vesihuollon pumppaamossa. Projektipäällikkö Anna-Maria Rauhala kertoo, että aidan tuottamaa sähköä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös vaikkapa sähköautojen lataukseen.

– Olemme Tuusulassa jo aiemmin rakentaneet aurinkovoimaloita kunnan kiinteistöihin, mutta idea sijoittaa aurinkovoimala osaksi infraa on uudenlainen lähestymistapa, Rauhala kertoo. Uudenlaisten, kaksipuoleisten paneelien hyödyntäminen, myös herättää Rauhalassa innostusta.

– Paneelitekniikka on kehittynyt valtavasti viime vuosina, ja tehon kasvun lisäksi myös uusia sovellutuksia on kehitetty. Aitaan kiinnitetyt paneelit keräävät energiaa molemmilta puolilta, joka lisää merkittävästi aidan tuottaman sähkön määrä, Rauhala jatkaa.

.

Alustava suunnitelma Aurinkoaidan sijainnista

Alustava suunnitelma Aurinkoaidan sijainnista

Tulevina viikkona aitaelementtiä vielä viilataan lähinnä esteettisestä näkökulmasta ja pilotin toteuttaminen viedään kunnassa päätöksentekoon. Neuvottelut uusien yhteistyökumppanien saamiseksi jatkuvat.

– Fortum sekä Caruna ovat jo sitoutuneet hankkeen yhteistyökumppaneiksi, Sipilä kertoo. Molemmissa yrityksissä on nähty hankkeen potentiaali ja uutuusarvo. Yritysten edustamat arvot kestävästä kehityksestä myös konkretisoituvat Aurinkoaita-hankkeessa. Myös joukkorahoitusta tullaan hyödyntämään hankkeessa. Työ- ja elinkeinoministeriö on lisäksi myöntänyt hankkeelle uuden teknologian energiatukea 30 % paneelien osuudesta, Sipilä jatkaa.

Tavoitteena on 100 metrin pituisen aitapilotin toteutuksen jälkeen jatkaa aidan suunnittelua ja toteutusta siten, että vuoden 2020 Asuntomessuihin mennessä Aurinkoaita olisi kokonaisuudessaan toteutettu.

Lisätietoja:

Tuusulan kunta
Ohjelmapäällikkö Tuomo Sipilä

puh: 040 314 3017

Projektipäällikkö Anna-Maria Rauhala

puh: 040 314 2244

 

Tähän liittyvät