Siirry sisältöön

31 elokuun, 2017

Tuusulan kunta ja Fortum kehittävät älykkäitä, ekologisia energiaratkaisuja Rykmentinpuistoon

Tuusulaan lähivuosina nousevasta uudesta 10 000-15 000 asukkaan Rykmentinpuiston asuinalueesta ollaan rakentamassa uusiutuvaan energiaan perustuvaa lähes nollaenergia-aluetta, jossa huomioidaan asukkaiden tarpeet, koko elinkaaren kattavat asumisen kustannukset ja pilotoidaan uudenlaisia energiaratkaisuja ja älykkäitä asumisen palveluja. Tuusulan kunta on valinnut Fortumin yhteistyökumppaniksi toteuttamaan alueen energiatavoitteita ja -ratkaisuja, joista osapuolet kertoivat tänään Rykmentinpuistossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Fortumin talousjohtaja Markus Rauramo ja Tuusulan pormestari Arto Lindberg kättelivät Rykmentinpuiston yhteistyön käyntiin tulevalla asuntomessualueella 31.8.2017.

Fortumin talousjohtaja Markus Rauramo ja Tuusulan pormestari Arto Lindberg kättelivät Rykmentinpuiston yhteistyön käyntiin tulevalla asuntomessualueella 31.8.2017.

Tuusulan kunnan ja Fortumin yhteistyön lähtökohtana on tarjota alueen tuleville asukkaille ja muille toimijoille kestäviä energiaratkaisuja. Ensimmäisenä kunnan ja Fortumin yhteistyö Rykmentinpuistossa näkyy vuoden 2020 asuntomessualueella.

– Haluamme Rykmentinpuistossa viedä energiaan ja kiertotalouteen liittyvää ajattelua pidemmälle, yhteisölliseen suuntaan. Yhteistyö Fortumin kanssa mahdollistaa näiden asioiden konkretisoimisen. Uskon vahvasti, että tänne rakentuu aikaa kestävä, tulevaisuuteen suuntaava asuinalue, jossa on hyvä elää, sanoo Tuomo Sipilä, Tuusulan kunnan Rykmentinpuisto-ohjelman päällikkö.

Rykmentinpuiston pilottihankkeen energiatehokkuustavoitteita ovat mm. rakennusten energiankulutuksen reaaliaikainen mittaaminen ja kulutustiedon tarkastelu aluetasolla, sekä sähköisen liikkumisen tukeminen. Alueelle odotetaan älykkäitä rakennuksia, joissa on esimerkiksi valmius tehon kysyntäjoustoon.

– Tehokas ja ympäristöystävällinen energiajärjestelmä jakaantuu Rykmentinpuistossa toisiinsa kiinteästi liittyviin osa-alueisiin: ekologiseen energian loppukäyttöön, ekologiseen energiantuotantoon, kaukolämmön tukemaan sähköjärjestelmään ja uusiutuvaan tuotantoon sekä avoimeen kaukolämpöverkkoon, kertoo talousjohtaja Markus Rauramo Fortumilta.

Asuntomessualueesta kiertotalouden esimerkki: energia tuotetaan paikallisesti uusiutuvista energialähteistä

Tuusulassa vuonna 2020 järjestettävien Asuntomessujen energiaratkaisun ytimessä on lähiseudulta saatavista uusiutuvista energialähteistä paikallisesti tuotettu energia, joka pienentää huomattavasti asumisen hiilijalanjälkeä. Energian lähteitä ovat esimerkiksi tuusulalaisten hevostilojen lanta ja metsähakkuiden perkuujätteet, sekä aurinkoenergia. Tulevalle asuntomessualueelle tavoitellaankin erityisesti aurinkosähkön hyödyntämiseen erikoistunutta korttelia.

– Energiantuotannossa nähtävä kehityskulku näkyy uudenlaisina ratkaisuina myös asumisessa. Asuntomessut on ollut vuosikymmenten saatossa mukana kehittämässä uudenlaisia asuinympäristöjä, joissa kehitetään suomalaista asumista. Tulevaisuuden energiaratkaisuja, kuten Tuusulaan rakentuvaa nollaenergia-aluetta, on luontaista pilotoida asuntomessualueella, sanoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala.

Hyrylän keskustaan, entiselle varuskunta-alueelle Rykmentinpuistoon syntyvästä uudesta asuinalueesta kehitetään vetovoimaista kyläkaupunkia jopa 15 000 asukkaalle. Ensimmäiset heistä muuttavat vuonna 2020 asuntomessualueelle, jonka pientalotonttien hakuaika alkaa lokakuussa 2017.

Lisätietoja:

Tuusulan kunta, ohjelmapäällikkö Tuomo Sipilä, p. 040 314 3017

Tuusulan kunta, Asuntomessut Tuusulassa 2020 projektipäällikkö Kirsi Joensuu, p. 040 8400 642

Fortum, Suomen kaukolämpöliiketoiminnan johtaja Ilkka Toijala, p. 040 820 2336

Osuuskunta Suomen Asuntomessut, toimitusjohtaja Harri Tuomaala, p. 0400 322 602

 

Lisätietoa Rykmentinpuistosta: rykmentinpuisto.fi

Tähän liittyvät