Siirry sisältöön

10 joulukuun, 2020

Tulevaisuuden kyläkaupungissa asutaan kestävästi jo tänään

Harvalla Helsingin seudun kunnalla on mahdollisuus kehittää 10-15 ooo asukkaan uutta asuinaluetta olemassa olevan kaupunkirakenteen yhteyteen, palveluiden ja hyvien liikenneyhteyksien viereen, virkistysalueiden ja harrastuspaikkojen äärelle. Tuusulassa Asuntomessujen myötä käynnistyneen entisen varuskunta-alueen rakentamisessa toteutuu moni kestävän asuinalueen tunnus. Rykmentinpuistosta on suunniteltu ja nyt rakennettu tulevaisuuden kyläkaupunkia.

Rykmentinpuisto kiinnittyy olevaan kaupunkirakenteeseen

Rykmentinpuistoa lähdettiin kymmenisen vuotta sitten suunnittelemaan tulevaisuuden asuinalueena. Yksi kestävän rakentamisen tunnusmerkki on alueen käyttötarkoituksen muutos: entisestä varuskunta-alueesta muodostuu uusi asuin- ja työpaikka-alue.

Rykmentinpuiston 480 hehtaaria käsittävän asuinalueen ensimmäisessä rakentamisen vaiheessa valmistunut asuntomessualue Puustellinmetsässä sijaitsee Tuusulan keskustan tuntumassa palveluiden ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä ja se on rakennettu kiinni nykyiseen yhdyskuntarakenteeseen.

Alueella on toteutettu runsaasti kestävän ja hyvän arjen mahdollistavia käytännön ratkaisuja tiiviissä yhteistyössä rakentajien ja rakennuttajien kanssa.

”Asuntomessujen aikana alueella pääsi tutustumaan seitsemän hehtaarin kokoiseen tulevaisuuden kyläkaupunkiin, jossa esiteltiin asumisen uudet palvelut ja yhteistyön tuloksena luodut modernit, energiatehokkaat ratkaisut”, kertoo Tuusulan Asuntomessujen projektipäällikkö Riikka Uusikulku.

Ilmakuva asuntomessualueesta Hyrylän suuntaan.

Askelia vähähiiliseen rakentamiseen

Alueen energiaratkaisuihin on kiinnitetty erityistä huomiota ja moni messukohde hyödyntää energiaa ilmasta, auringosta tai maasta. Messualueella on paljon puurakentamista ja kestävät valinnat näkyvät myös messukotien materiaalivalinnoissa.

Rakentamisen aikana Tuusulan kunta tarjosi asuntomessualueen pientalorakentajille rakennusaikaisen jätteiden lajittelu- ja kierrätyspisteen, jonne tuodut rakennusjätteet kierrätettiin ja uusiokäytettiin.

Yhä lähemmäs ympäristöystävällistä asumista Rykmentinpuistossa päästäneen seuraavaksi asuntomessualueen välittömään läheisyyteen rakennettavan maailman ensimmäisen hiilineutraalin asuinalueen kautta. MyTown!-hankkeen Tuusulaan toteuttaa Hirsitaloteollisuus HTT ry.

Kyläkaupunki rakennetaan luontoyhteys säilyttäen

Rykmentinpuistosta rakentuu kyläkaupunki, joka muodostuu tiiviisti rakennetuista muutaman tuhannen asukkaan asuinalueista ja asuinalueiden väliin jäävistä yhtenäisistä virkistysalueista.

Alueella yhdistyy sekä luonnonläheisen ja kylämäisen asumisen piirteitä tiiviiseen ja kaupunkimaiseen asumiseen. Asuntomessualueen asukkaalla on mahdollisuus lähteä virkistäytymään metsäpolulle omalta kotioveltaan.

Vastuullisempia valintoja liikkumisessa

Kestävän asumisen rinnalle Rykmentinpuistoon on rakennettu pyöräilyyn ja kävelyyn houkutteleva ympäristö reitistöineen. Lyhyet etäisyydet mahdollistavat asioinnin ilman omaa autoa; Hyrylän kattavat palvelut ovat kilometrin päässä. Asuinaluetta palvelee tiheä julkinen liikenne Keravan rautatieasemalle neljän kilometrin päähän ja kehäradalle Vantaalle. Alueen asukkaita kannustetaan tekemään vastuullisempia liikkumiseen liittyviä valintoja ja alueelta löytyy myös sähköautojen latauspisteitä.

Kaksi pyöräilijää pyörätiellä.

”Messualueen kerrostalokohteessa suurin osa autopaikoista on varustettu sähköauton latausmahdollisuudella ja talon asukkailla on myös mahdollisuus käyttää sähköistä yhteiskäyttöautoa. Tämän lisäksi kerrostalosta löytyy myös sähköpyörien latauspisteitä”, Uusikulku. listaa.

Sähköauton pääsee lataamaan myös alueella toimivan huoltoaseman pikalatauspisteillä.

”Tuusulan asuntomessualueella on Suomen ensimmäinen vähäpäästöinen huoltoasema. Tulevaisuuden liikenneasema tarjoaa täysin uudenlaisia automatisoituja palveluita ja aiheuttaa yli 30 % pienemmän hiilijalanjäljen verrattuna perinteiseen jakeluasemaan.”

Nesteen liikenneasema eli "Tulevaisuuden huoltoasema" Kulloontien varressa.

Myös moniin messujen pientaloihin on asennettu sähköauton latauspiste ja kaikissa on tekninen valmius sellaiseen.

Rakennetulla ympäristöllä kasvatetaan ituja yhteisöllisyyteen

Asuntomessualueen asukkaat muodostavat oman yhteisönsä, kun pääsevät muuttamaan koteihinsa messujen jälkeen. Yhteisöllisyyden syntyä on haluttu tukea asuntomessualueella monin tavoin. Yhteisöllisyys näkyy mm. yhteisinä pihasaunoina, etätyötiloina, aukiomaisina katuina ja viljelyspalstoina. Keskellä messualuetta nousee lasten ja ikäihmisten jakama kortteli. Messualueen laidalle on perustettu puisto, josta on tulossa kaikenikäisten kohtaamispaikka.

Lähiviljelyyn 100 mahdollisuutta

Kestävään elämäntapaan liitetty oman ruuan kasvattamisen suosio on nousussa. Asuntomessualueen puistoalueella on 100 vuokrattavaa viljelyspalstaa, joilla lähiviljely omaan tarpeeseen on mahdollista niin asuntomessualueen asukkaille kuin muille kuntalaisille. Palstat viljelykaudeksi 2021 vuokraa Tuusulan kunta.

Viljelypastat asuntomessualueen puistossa.

Asuntomessualueella kestävän asumisen teesit testiin

Asuntomessualue on lähtölaukaus Rykmentinpuiston rakentumiselle. Tuusulan asuntomessualue Rykmentinpuistossa on ollut eräänlainen kokeilualusta sille, miten suunnittelusta päästään toteutukseen, jossa näkyvillä on konkreettisia kestävän asumisen tavoitteita.

Tähän liittyvät