Siirry sisältöön

19 syyskuun, 2023

Tuusulassa kehitetään ikäystävällistä asumista

Tuusulassa on valmistunut suunnitelma ikäystävällisestä asuinkorttelista. Tavoitteena on rakentaa Rykmentinpuistoon kortteli, joka tarjoaa ikääntyneille sopivia asuntoja.

Asuinympäristö on esteetön, ja se aktivoi asukkaita ulkoilemaan ja liikkumaan. Kortteliin on suunniteltu monenlaisia yhteistiloja ja piha-alueita, joissa on mahdollisuus tavata muita asukkaita ja osallistua harrastustoimintaan. Lisäksi korttelin palvelut tuovat lisää iloa ja hyvinvointia arkeen. Korttelin asukkaiden lisäksi palveluita käyttävät niin lähiympäristön asukkaat kuin kyläilijätkin.

Ikäystävällisessä asuinkorttelissa kiinnitetään huomiota esteettömiin, helposti löydettäviin ja hyvin opastettuihin reitteihin. Talot erottuvat toisistaan esimerkiksi väreillä, ja oma rappu on helposti tunnistettavissa. Korttelipiha on jaoteltu kolmeen piha-alueeseen: yhdessä oleskeluun ja tapahtumiin keskittyvään palvelupihaan, liikkumista ja puuhastelua tarjoavaan aktiivipihaan ja luontoelämyksiä tuottavaan viherpihaan.

Lisäksi korttelissa on monipuolisia yhteistiloja, kuten yhteisöolohuone, yhteiskeittiö, saunan takkahuone, monitoimitila, verstas ja vierashuone. Korttelin sydämenä toimivat ravintola ja respa, joka vastaa korttelin tapahtumista ja palveluista sekä toimii kohtauspaikkana.

− Syksyn aikana on tarkoitus esitellä konseptia ikäystävällisestä asuinkorttelista mahdollisille toteuttajatahoille ja palveluntuottajille, Rykmentinpuiston projektipäällikkö Jouni Määttä kertoo.

Tuusulaan tarvitaan lisää ikäystävällistä asumista

Ikääntyneiden määrä kasvaa nopeasti Tuusulassa lähivuosien aikana. Tuusula on pientalovaltainen kunta, ja moni ikääntynyt asuu omakotitalossa. Senioreille tarvitaan asumismuotoja, jotka tukevat kotona asumista. Ikäystävällinen kortteli voi olla myös monisukupolvinen, ja naapurina voi olla niin nuori perhe kuin palveluasumisen piirissä oleva asukas.

Tuusulalaiset seniorit ovat osallistuneet aktiivisesti korttelin suunnitteluun.

− Kasvava ikäihmisten joukko on aktiivista ja osallistuvaa. Moni haluaa toteuttaa omia unelmiaan ja käyttää aikaansa siihen, mikä todella kiinnostaa. Samaan aikaan varaudutaan oman toimintakyvyn muuttumiseen, ikääntyvien asumisneuvoja Elina Kolehmainen sanoo.

Ikäystävällinen asuinympäristö tukee kotona asumista

Monet ikääntyneet toivovat voivansa asua kotona mahdollisimman pitkään. Myös ikäihmisten asumista koskevissa uusissa lakimuutoksissa painotetaan kotona asumista. Esimerkiksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen verkostosuunnitelmassa ympärivuorokautisen palveluasumisen osuutta vähennetään.

− Nyt konseptoidussa korttelissa ikäystävällinen ympäristö, korttelin tarjoamat palvelut ja yhteisöllisyyteen kannustava toiminta tukevat kotona asumista, hankekehityspäällikkö Riikka Uusikulku sanoo.

Viime vuosien aikana Tuusulan kunta on saanut ympäristöministeriöltä yli 130 000 euroa rahoitusta ikääntyneiden asumisen kehittämiseksi.

 

Ikäystävällisen asuinkorttelin ympäristön palvelut uudistuvat

Ikäystävällinen kortteli sijaitsee Tuusulan keskustassa, Rykmentin puistotien alkupäässä. Korttelin ympäristön palvelut ovat muuttumassa monin tavoin. Elokuussa Tuusulanväylän varrella on auennut Monio, joka tarjoaa monipuolisia vapaa-ajan palveluita myös ikääntyneille. Korttelin naapuriin suunnitellaan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavaa hyvinvointikeskusta. Linja-autoaseman rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Myös Tuusulan uimahalli ja Veteraanipuisto sijaitsevat kivenheiton päässä korttelista. Lisäksi kaupalliset palvelut uudistuvat lähivuosina Tuusulanväylän toisella puolella.

Lue lisää ikäystävällisestä korttelista: Ikäystävällistä asumista Tuusulaan – Tuusulan kunnan www-sivut

Lisätietoja:
Hankekehityspäällikkö Riikka Uusikulku, 040 314 3040, riikka.uusikulku@tuusula.fi
Projektipäällikkö Jouni Määttä, 040 314 2016, jouni.maatta@tuusula.fi

Tähän liittyvät