Siirry sisältöön

1 lokakuun, 2021

Monion peruskivi muurattiin

Lukio ja kulttuuritalo Monion peruskivi muurattiin 30. syyskuuta juhlavin menoin Tuusulan Rykmentinpuistossa. Monion rakentaminen Hyrylän keskustassa hyvien liikenneyhteyksien solmukohdassa alkoi kesäkuussa 2021. Rakennuksen on tarkoitus valmistua vuonna 2023.

Tuusulan historian suurin rakennushanke

Monion myötä Tuusula saa uuden, monipuolisemman lukion ja samalla kaivatun kulttuuritalon.

– Tuusula haluaa olla koulutuksen kärkikunta. Investoimme voimakkaasti tuusulalaisten lasten ja nuorten tulevaisuuteen uudistamalla palveluverkkoa. Nyt rakennettava Monio on osa tätä uudistumista. Se sijaitsee keskeisellä paikalla ja tarjoaa valmistuttuaan terveelliset, nykyaikaiset ja innostavat tilat, joissa on monipuolisia mahdollisuuksia opiskeluun, kulttuuriin ja harrastamiseen. Eri käyttäjäryhmiä osallistaneen ideoinnin ja arkkitehtuurikilpailun kautta saamme Tuusulaan myös arkkitehtonisesti kiinnostavan monitoimikeskuksen. Siellä siintää uusi houkutteleva lukio ja upeita elämyksiä kaikille kuntalaisille tarjoava kulttuuritalo, toteaa Tuusulan pormestari Kalle Ikkelä puheessaan Monion peruskiven muuraustilaisuudessa.

Pääosin puurakenteisen Monion rakentaa Lujatalo Oy.

– Strategian mukainen tavoitteemme Lujatalossa on luoda ekologisesti kestäviä tuotteita, edistää puurakentamista sekä tavoitella hiilineutraaliutta toiminnassamme. Tätä vastuullista rakentamista edustaa erinomaisesti Tuusulan Monio -hanke, joka on meille päänavaus ja ensimmäinen mittava puurakentamisen hanke. Olemme ylpeitä saadessamme olla mukana tässä Tuusulan kunnalle merkittävässä hankkeessa ja tavoitteenamme on rakentaa Tuusulan kuntalaisille laadukas ja toimiva tulevaisuuden kohtaamispaikka, josta he voivat olla ylpeitä, Lujatalon toimitusjohtaja Harri Savolainen sanoo.

Tuntuvia taide-elämyksiä Tuusulaan

Monion katon alle muuttavat paitsi Tuusulan lukion Hyrylän toimipiste myös Tuusulan Opisto, Tuusulan kuvataidekoulu sekä Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto. Tilat avaavatkin uusia yhteistyön mahdollisuuksia. Muuntuvia tiloja voidaan käyttää konserttien ja muiden tapahtumien järjestämiseen. Eri käyttäjäryhmät ovat olleet alusta asti mukana Monion suunnittelussa.

Tuusulan lukion rehtori Seppo Kärpänen uskoo, että Monio tuo lukiolaisille entistä laajemman kurssitarjonnan ja yhteistyömahdollisuuksia muiden toimijoiden kanssa.

– Uusi rakennus ja nykyaikaiset oppimisympäristöt houkuttelevat varmasti opiskelijoita, mutta keskeistä on rakennuksen sisällä tapahtuva toiminta.

Lukiolaisten puolesta tervehdyksensä peruskiven muuraukseen toivat Tuusulan lukion Hyrylän toimipisteen opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Miika Salopelto ja varapuheenjohtaja Eemi Vaherlehto.

Monion työmaalla järjestetyssä peruskiven muuraustilaisuudessa nähtiin lisäksi hieno kattaus talon tulevien käyttäjien taidonnäytteitä.

– Monio lisää kaikenikäisten tuusulalaisten mahdollisuuksia opiskella kiinnostuksensa kohteita eri aloilta, perehtyä kulttuuritarjontaan ja tuottaa kulttuuria itse, Tuusulan Opiston rehtori Timo Rusanen summaa eri opistojen ja kulttuurin toimijoiden odotuksia Moniolle.

Keskisen Uudenmaan musiikkiopiston trumpettikvartetti avasi tilaisuuden juhlavalla fanfaarilla. Tuusulan Opiston harmonikkaryhmän soinnut ja Keski-Uudenmaan tanssiopiston tanssiesitys sekä näyttelijä Kalle Tahkolahden Aleksis Kivi -runotulkinta tarjosivat kutsuvierasyleisölle ja suoraa verkkolähetystä seuranneille katsojille esimakua monipuolisen kulttuurin keskuksen annista.

Tilaisuuden juonsivat Tuusulan lukion opiskelijat Pinja Posti ja Iida Kuortti. Verkkolähetyksen taltiointi on katsottavissa kahden viikon ajan osoitteessa julkinen.fi/tuusula

Monion perustuksiin kapseloitiin kasvomaski ja lukion kouluruokalista

Peruskiven muurauksen yhteydessä rakennuksen perustuksiin kätkettiin aikakapseli, joka sisälsi kuntalaisten äänestyksen perusteella valikoituja tämän päivän Tuusulasta kertovia esineitä.

Asukkaiden ehdotuksista aikakapseliin pääsivät mm. koronapandemian vaikutuksista koulunkäyntiin ja kulttuuritapahtumiin muistuttava kasvomaski, Tuusulan pride-lippu ja Virtuaali-Tuusula –verkkosivusto cd-levylle tallennettuna. Hyökkälän koulun 5A-luokan kirjoittamat Elämä Tuusulassa vuonna 2021 -kuvaukset, paikallismedia Keski-Uusimaan painettu päivän lehti, ilmakuva Monion alueesta ennen rakentamista, koulujen ruokalista, vuoden lämpötilatilastot ja Tuusula-tieto kunnan verkkosivuilta viestivät elämästä Tuusulassa vuonna 2021.

Aikakapselin upotuksen suorittivat Tuusulan kuvataidekoulun nuoret oppilaat suunnittelijaopettaja Laura Nurron ja Tuusulan sivistyksen toimialueen apulaispormestarin Tuija Reinikaisen johdolla.

Tuusulan kunta uudistaa päivähoidon ja perus- ja lukio-opetuksen palveluverkkoaan vuosina 2021–2026. Monion rakentaminen on osa tätä kokonaisuutta.

Tähän liittyvät