Rykmentinpuisto

Rykmentinpuisto on yksi pääkaupunkiseudun merkittävimmistä uusista asuinalueista, joka rakentuu Tuusulaan seuraavan 30 vuoden aikana. Rykmentinpuiston mielenkiintoinen historia, upea luonto ja kattavat palvelut tekevät alueesta houkuttelevan asuinalueen kenelle tahansa.

Alue sijaitsee entisellä varuskunta-alueella Tuusulassa, Hyrylän keskustan tuntumassa. Rykmentinpuisto rajautuu luoteessa Järvenpääntiehen, lounaassa urheilukeskukseen ja Sulan työpaikka- ja teollisuusalueeseen, idässä Savion alueeseen ja pohjoisosassa Kulloontiehen.

 

R_pohjoiseen

Misto-med

Alueen sydämenä toimii Ritariaukio.

Rykmentinpuisto tulee muodostumaan Hyrylän keskusta-alueesta ja kyläkokonaisuuksista, joilla on kaikilla oma identiteetti. Jokaisen kylän keskuksessa on urbaani aukio. Koko alueen sydämeni tulee toimimaan Hyrylän keskustan päähän sijoittuva kävelykeskusta aukioineen, jonka ympärillä on tarjolla monipuoliset palvelut kahviloita, kaupoista, uudenlaiseen kirjastoon ja uimahalliin. Uutta lukiota on myös kaavailtu samaan yhteyteen.

Uusia asuinalueita yhdistävät kattavat viheralueet, patsaskokoelma ja upeat ulkoilumaastot. Rykmentinpuiston keskuspuistosta tulee ulkoilijoiden yhteinen keidas.

 

 

taiteenyleissuunnitelma

Taideohjelma

Rykmentinpuistossa alueen yhdeksi vetovoimatekijäksi on tunnistettu taide. Alueelle on laadittu taideohjelma sekä taiteen yleissuunnitelma. Rykmentinpuistossa noudatetaan myös taiteen prosenttiperiaatetta, jolla alueen toteuttajat sitoutetaan taiteen toteuttamiseen. Taideohjelmassa on kuvattu miten ja millaista taidetta Rykmentinpuistossa tullaan näkemään. Taideohjelman toteuttamisesta vastaa alueen taidetoimikunta.
Rykmentinpuiston alueen läpi kulkevan kevyenliikenteen väylän ympäristöön sijoittuvan taiteen toteuttajat valittiin 15.2.2019. Kevyen liikenteen väylän ensimmäiselle, Hyrylää lähimpänä sijaitsevalle kaupunkimaiselle osalle valittiin ruotsalainen taiteilija David Svensson yhdessä Our Architectural Officen kanssa. Ryhmä on ennestään tunnettu lukuisista valoa hyödyntävistä teoksista, joissa katsojan kokemus syntyy osana teoksen luomaa tilaa.

Toiselle osalle, jossa väylä sukeltaa metsäiselle vyöhykkeelle asuinkeskittymien välissä, valittiin Vesa-Pekka Rannikko, jonka omintakeinen tapa tulkita ympäröivää maailmaa ammentamalla alueen luontohistoriaa tuottaa uuden kokemuksen taiteen keinoin.

Kolmannen osan taiteesta vastaa Berliinissä asuva ruotsalaissyntyinen Michael Johansson. Johansson on kansainvälisesti tunnustettu taiteilija ja hänen paikallista esineistöä hyödyntäviä installaatioitaan on Ruotsin ja Norjan lisäksi nähtävissä jopa Sydneyssä ja Mumbaissa.
 

 

Galleriassa on kuvia taiteilijoista. Teosten kuvat päivitetään myöhemmin.

Rykmentinpuiston taideohjelma (PDF)

Taiteen yleissuunnitelma (PDF)